Article de presse
Warax

Zdánlivě nenápadné dílko s prapodivným jménem Warax a zároveň i stálou položku vydavatelství Milana Hodka by byla škoda jen tak přehlédnout, i když není zdaleka v centru marketingové masáže. Autor knihy, v Paříži usazený spisovatel českého původu Pavel Hak, má na svědomí již pět románů (některé i oceněné), původně psaných ve francouzštině. Provokativní politicko-válečný román, opepřený prvky pornografie, se svou úderností a jazykovým minimalismem blíží spíše k filmovému scénáři, který by si svou temnou vizí blízké budoucnosti nic nezadal se serálovými tituly jako Homeland či Black Mirror. Zároveň je ale i jejich karikaturou.

Hlavní postava, mocný magnát světové megapole a bezskrupulózní kšeftař se zbraněmi Ted Ed Warax, pomocí zákulisních manipulací rozpoutává novou formu válečného inferna, kde válka už po sobě nezanechává mrtvoly, ale jen stíny. Cynismus kapitálu a politické moci jsou jedinými hodnotami, které Warax uznává. Lidé jsou pak jen figurkami na jeho šachovnici. Není těžké v něm rozeznat zkarikované rysy skutečných čelních oligarchů, kteří mají pocit všemohoucnosti a beztrestnosti.

Zhuštěný děj prolínají čtyři linie – příběh Waraxe, skupiny nelegálních migrantů, kteří posléze sami založí obchod s migranty Human Import, zkrachovalého mediálního agenta Prestona a jeho sexuálních intrik a postavy FD2I pohybující se spálenou zemí. Sám amorální strůjce této bezútěšné reality v půli díla ustupuje do pozadí a paralelní děje eskalují v obrazy absurdního násilí. Svět se stává dehumanizovaným, smrt je všudypřítomná a zlo přežívá a regeneruje se. Slovy autora: „Chudoba a náboženský fanatismus jsou ve skutečnosti hlavními spojenci impéria, té obří mašinérie na ovládaní světa, jejíž blahobyt odjakživa spočívá v její vojenské síle." Trefně tak předznamenává směrování současných autokratických režimů napříč světem.

 

PETR MAREŠ