Article de presse
Warax

Apokalyptické varování Pavla Haka

 

Warax (Milan  Hodek, 172 strany) je název fikce Pavla Haka varující před možným vývojem světa. Ed Ted Warax je majitelem velkého zbrojařského koncernu, který přemýšlí v centru finanční čtvrti megapole státu zvaného Impérium o podobách války.

Podle jeho zvrácené filozofie Impérium válku potřebuje. Válka je propojená s kapitálem a s politikou vměšování, je jeho tajnou hybnou silou. Proto je třeba vytvořit dostatečné silnou zbraň a lidstvo už nebude mít na výběr.

Autorův klipovitý styl sleduje několik dějů zároveň. Vše ale nakonec míří k apokalypse. Umělý jedinec pojmenovaný FD21 se ocitá uprostřed spálené země.

Uvědomuje si, že se vše odehrálo příliš rychle na to, aby lidstvo pochopilo o co se jedná. Zemětřesení?  Jaderný výbuch? Svět přestal existovat. Lidské bytosti také.

Pavel Hak, táborský rodák, který v roce 1985 odešel do exilu a dodnes žije v Paříži, popisuje také invazi « barbarů », které nazval Smečka. Touží dostat se přes železobetonovou zeď a stát se součástí bohatého Impéria. Jenomže v něm je čeká jen podřadná manuální práce bez naděje na zlepšení jejich situace.

Před pěti lety vydal Torst druhou Hakovu prózu Vomito negro. Je to ještě krutější pohled na svět, kdy jedinou možností postav, o nichž píše, je boj, fyzické násilí.

Ty totiž diktují krutou variantu přežití : « Buď přijmete to, být součástí světa, který pro vás připravujeme, nebo budete odstraněni. » Hakovo varování by se nemělo podceňovat. Je totiž odrazem dnešního vyspělého světa.

 

František Cinger